بازار در فصل آخر سال ۱۴۰۲ با توجه به وضعیت اقتصادی فعلی کشور، شاید متاثر از مباحث سیاسی باشد. درحالی این روزها شاهد ارائه بودجه هستیم که توجه به کسری بودجه سال گذشته به میزان ۴۰۰همت و کسری بودجه سالجاری در ۶ماه اول به میزان ۳۷۰همت و تا پایان سال ۷۰۰همت، هشدار کسری بودجه هزار همتی در سال آینده را فعال میسازد.
دکتر محسن موسوی، مدیرعامل محترم شرکت تامین سرمایه امید در مصاحبه با روزنامه دنیای اقتصاد مطرح نمود:
همین که کسری بودجه تماما از فروش اوراق و مالیات بخواهد جبران شود و سازوکار پیشبینیشده یا مشخصی درخصوص مالیات توسط دولت ارائه نشده باشد، تمام ارگانها و شریان اقتصادی باید منتظر پرداختهای بیبرنامه باشند تا شاید بیبرنامگی اقتصاد در بودجه را متحمل شوند.
در هر حال کسری بودجه میتوانست با پیشبینی افزایش نرخ ارز کمی کمرنگتر به نظر برسد و ایجاد و برنامهریزی پروژههای ارزآوری همچون بخش پتروشیمی و معدن آلام اقتصادی سالهای آتی را التیام یا لااقل کاهش دهد. مشخص نیست پس از سال فعلی چه نقشهای برای پیشبینی نرخ ارز میتوان تصور کرد؛ کمااینکه به نظر میرسید این موضوع باید تاکنون نمود مییافت. البته متمرکز کردن حسابهای دولتی در بانکمرکزی و فشردن مسیر اعطای تسهیلات بانکی و عدمتخصیص ارز به بخشهای پرمصرف همچون خودرو باعث مدیریت قیمتی ارز شده است.
بازارسرمایه با خبر تجدید ارزیابی دارایی در حال ترمیم زخمهای کاری افزایش نرخ سوخت و خوراک پتروشیمیها، افزایش نرخ بهره مالکانه معدنیها و… است، ولی به نظر میرسد انتظار رخداد مسیر سبز در فصل خزان ۱۴۰۲ کمی سخت به نظر میرسد؛ در نتیجه انتظار میرود کمافیالسابق روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ با روندی مثبت به استقبال سال ۱۴۰۳ برود. بهترین اتفاق در بازارسرمایه، عدمتحمیل موضوعات منفی تا پایان سال است. به نظر میرسد در روزهای پایانی سال نوسان مثبت نرخ ارز را نیز شاهد باشیم و با توجه به ارزش جایگزینی اغلب صنایع شاهد ایجاد روند مثبت خواهیم بود. در بخش نیروگاهی و شاید شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگ هم باید منتظر قوانین و مصوبات جدید باشیم تا تجدید ارزیابی صنایع سرعت بالاتری داشته باشد.
منبع
نظرات کاربران