چالش آینده! بنزین یا برق؟

دسته بندی اخبار

علی حیدری مدیر تحلیل شرکت تامین سرمایه امید مطرح کرد:

خودروهای برقی این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند و استفاده از آنها با سرعت بالایی رو به گسترش است. این نوع خودروها در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و بهبود کیفیت هوا نقش موثری ایفا می‌کنند. خودروی برقی از یک یا چند موتور الکتریکی برای حرکت استفاده می‌کند. برخلاف تصور عموم، خودروی برقی در قرن نوزدهم متولد شد و حتی در ابتدا دارای محبوبیت بیشتری نسبت به ماشین درون‌سوز بود. اما با پیشرفت تکنولوژی موتورهای درون‌سوز و کاهش قیمت سوخت، خودروهای برقی از بازار عقب ماندند و به تدریج به دست فراموشی سپرده شدند.

در قرن نوزدهم، چندین مخترع در کشورهای مختلفی مانند مجارستان، هلند و آمریکا، ایده خودروی برقی را مطرح کردند و اولین خودروی برقی در مقیاس تجاری، در سال ۱۸۹۰ میلادی توسط یک شیمیدان اسکاتلندی‌تبار ساکن آمریکا به نام ویلیام موریسون ساخته شد. این خودروی ۴ اسب بخاری قادر به حمل ۶ نفر و حرکت با سرعت ۲۳ کیلومتر بر ساعت بود. از سال ۲۰۱۰ تاکنون، فروش انواع خودروی تمام برقی به سرعت رشد کرده و اکنون نزدیک به ۲۰ میلیون دستگاه از این نوع وسایل نقلیه در خیابان‌ها و جاده‌های جهان تردد می‌کنند. تسلا مدل ۳، نیسان لیف و رنو زوئی از جمله پرفروش‌ترین خودروهای برقی به شمار می‌روند.

انواع ماشین برقی:

خودروی برقی BEV،

خودروی هیبرید HEV،

خودرو سلول سوختی FCEV،

خودرو خورشیدی،

خودرو برقی بُرد بلند  EREV

 

مزایای استفاده از خودروهای برقی

1-هزینه کم نگهداری و استفاده

2-کاهش آلودگی هوا

3-حفظ محیط زیست

4-کاهش مشکلات تنفسی، قلبی و ریوی

5-میزان مصرف خودروهای برقی

برای محاسبه میزان مصرف خودروهای برقی، معمولا از واحد کیلووات ساعت در هر ۱۰۰ کیلومتر (kWh/100km) استفاده می‌شود. این واحد نشان می‌دهد که خودرو برای طی کردن ۱۰۰ کیلومتر چقدر انرژی الکتریکی مصرف می‌کند. به عنوان مثال، اگر خودروی برقی دارای باتری ۵۰ کیلووات ساعتی باشد و در هر ۱۰۰ کیلومتر مسافت ۲۵ کیلووات مصرف کند، می‌تواند با یک بار شارژ کامل حدود ۲۰۰ کیلومتر را طی پشت سر بگذارد.

 

انواع باتری خودروهای برقی

 

در خودروهای برقی از انواع متفاوتی از باتری‌ها استفاده می‌شود. رایج‌ترین نوع باتری در این دسته از خودروها از نوع لیتیوم یونی هستند. با این حال برخی خودروسازان از انواع دیگری از باتری‌ها در ساخت خودروی تمام برقی خود بهره می‌برند.

به‌طور کلی باتری‌های پرکاربرد در صنعت خودروسازی عبارتند از:

باتری لیتیوم یونی

باتری نیکل متال هیبرید

باتری سدیم نیکل کلراید

باتری سربی اسیدی

 

در دنیا شرکت های تخصصی تری مانند تسلا و BYD رهبر بازار چین پیشروی کرده اند. در نیمه اول سال 2023، BYD به تنهایی تقریباً 1.2 میلیون وسیله نقلیه برقی پلاگین (از جمله پلاگین هیبریدی) فروخت که تقریباً دو برابر مجموع فروش BMW، فولکس واگن و مرسدس بنز است.

.BY شش مدل را برای بازار اروپا در مونیخ ارائه کرد و این به معنای تجارت در بازاری است که کمتر از یک سال پیش وارد آن شده است. بین ژانویه و ژوئیه، این شرکت 92.469 خودروی برقی را در خارج از کشور فروخت که در حال حاضر از مجموع سال 2022 فراتر رفته است.

در ایران نزدیک به 10 سال است که در حال کار کردن بر روی مسئله برقی سازی و فناوری‌های مرتبط با این موضوع هستیم و اگر بخواهیم از دستاوردهای ملی در این خصوص صحبت به میان آوریم، باید گفت در حال حاضر 3 نوع اتوبوس برقی تولید داخل داریم و یکی از آن‌ها اتوبوس آتروس برقی ایران خودرو دیزل (خاور) بود که اخیرا رونمایی شد و به زودی 40 دستگاه از این اتوبوس به ناوگان حمل و نقل شهرداری کرج الحاق می‌شود.

 

برچسب ها :

نظرات کاربران